Vesti i saopšenja

infosec-saopstenja-naslovna-2015Sedma regionalna konferencija o IT bezbednosti „TeleGroup Infosec 2015”

 

Informaciona bezbednost = ekonomska i društvena stabilnost države

 

Sedma regionalna konferencija o informacionoj bezbednosti, a treća po redu u Srbiji „TeleGroup Infosec 2015” koja je održana 23. aprila u Beogradu, predstavila je najsavremenija tehnološka rešenja za zaštitu informaciono – komunikacionih sistema od hakerskih napada, kompjuterskih virusa i drugih oblika zloupotreba informacija na internetu. Predstavnici vodećih svetskih kompanija u oblasti informacione bezbednosti kao što su IBM, Check Point, F5, Gemalto, Trend Micro i Verimatrix su zajedno sa predstavnicima kompanije TeleGroup, sa više od 250 učesnika podelili znanja i iskustva o aktuelnim rešenjima za zaštitu mreža, podataka, Cloud okruženja i aplikacija. Konferenciju je otvorio gospodin Saša Živanović, načelnik odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, istakavši značaj strateške saradnje državnog, javnog i privatnog sektora u suzbijanju viskokotehnološkog kriminala kao i preventivne zaštite IT resursa dajući akcenat na praktičnim primerima kako reagovati u situaciji kada je IT ekosistem već napadnut.

 

„Era digitalne ekonomije i svakodnevno korišćenje računara, pametnih telefona, tableta i društvenih mreža, zahteva da obezbedimo maksimalne uslove za zaštitu ličnih i drugih podataka od zloupotreba na internetu. Poslovni korisnici i državne institucije treba da omoguće još veću zaštitu svojih IT i komunikacionih resursa od ciljanih napada, kompjuterskih virusa i drugih oblika zloupotreba informacija. Naš je zadatak, kao kompanije koja se bavi naprednim IT sigurnosnim sistemima, da pored najsavremenijih rešenja, obezbedimo i kontinuiranu edukaciju u cilju podizanja svesti šire javnosti o važnosti preventivne zaštite od sajber kriminala”, rekla je Diana Gligorijević, direktor marketinga kompanije TeleGroup.

 

Efikasna zaštita mreža i podataka podrazumeva korišćenje specijalizovanih uređaja i softverskih aplikacija direktno na mreži korisnika koji služe da na vreme uoče, zaustave i otklone pretnje i tako spreče značajne finansijske gubitke kompanija ili institucija, kao i gubitak poverenja korisnika, reputacije, krađu podataka, identiteta i sl.

 

“Naše strateško opredjeljenje je da, pored ponude adekvatnih rešenja, najdirektnije radimo na povećanju uticaja i podizanju svesti šire javnosti o značaju strateškog ulaganja u informacionu bezbednost koju možemo smatrati osnovom ekonomske i društvene stabilnosti svake države. Kompanije, pa i institucije u regionu još uvek nemaju razvijenu svest o važnosti zaštite podataka i još se vode naivnim razmišljanjem da se hakerski napad neće desiti baš njima. Stvarnost je međutim, da se napadi dešavaju i da je za oporavak sistema potrebno mnogo više ne samo vremena već i finansijskih sredstava. Saniranje štete na kraju je skuplje od blagovremene implementacije sistema zaštite”, rekao je Dalibor Ratković, regionalni direktor prodaje ICT rešenja kompanije TeleGroup.

 

Nakon uvodnih predavanja renomirane kompanije predstavile su rešenja za zaštitu podataka, mreža, Cloud okruženja i aplikacija. Prvo predavanje održao je Luther Knight, predstavnik kompanije IBM, koji je govorio o zaštiti mobilnih uređaja. Integracijom sa ISAM (Security Access Manager), DataPower (Gateway) i Trusteer (Mobile Security) IBM upotpunjuje svoj Security portfolio.

 

Ronald Pool, stručnjak za informacionu bezbednost, ukazao je da je sve teže i teže nositi se sa pretnjama kojima smo izloženi gotovo svakodnevno i  predstavio savremena i efikasna rešenja kompanije Trend Micro u zaštiti aplikacija i podataka.

 

Martin Koldovsky iz kompanije Check Point, koja predstavlja međunarodnog lidera u oblasti IT bezbednosti, predstavio je rešenja za beskompromisnu zaštitu mreže, podataka i krajnjih korisnika.

 

Anna Rewers predstavila je ukratko kompaniju SafeNet koja se danas nalazi u sastavu kompanije Gemalto. Uz novu upotrebu SafeNet Identity i Data Protection rešenja, Gemalto omogućava preduzećima svih tržišnih vertikala uključujući finansijske, vladine i državne institucije, korišćenje inovativnih metoda enkripcije, najbolje u klasi kriptološke tehnike upravljanja,  rešenja za autentifikaciju i identifikaciju.

 

Sven Müller, predstavnik kompanije F5, ukazao je na savremene napade na aplikativnom nivou “Layer 7” i istakao F5 načine zaštite istih, tzv. “Layer 7 DDOS” sistem zaštite.  Kompanija F5 nudi rešenja u oblasti različitih aplikacija. Omogućava organizacijama da besprekorno optimizuju Cloud, Data Centar i Software Defined Networking (SDN) razvoj u cilju uspešne isporuke aplikacija svim vrstama organizacija, bilo kada i bilo gde.

 

Milan Mitić, predstavnik kompanije TeleGroup, predstavio je rešenja za zaštitu video sadržaja partnerske kompanije Verimatrix, priznatog lidera u oblasti softvera zasnovanog na CA/DRM sigurnosnim rešenjima koja su implementirana i nagrađivana širom sveta. VCAS za Internet TV pruža kompletno multi-screen bezbednosno rešenje za OTT, uključujući prenos uživo i isporuku VoD, odnosno video-na-zahtev sadržaja. Verimatrix obezbeđuje 3-dimenzionalnu bezbednost sadržaja: jedan CA headend podržava više mreža, više slika i više slojeva zaštite.

 

O konferenciji

 

TeleGroup Infosec konferencija je pokrenuta sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbednosti regiona zapadnog Balkana i pretenduje da postane jedan od najznačajnijih IT Security događaja na ovim prostorima. Kao IT kompanija koja se bavi sigurnosnim tehnologijama, želeli smo da podržimo napore regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbednosti kao najznačajnijem resursu svake države kao i postojanju sve sofisticiranijih pretnji u sajber prostoru, koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva. U tom smislu je neophodno sistemsko uvođenje mehanizama zaštite od sajber kriminala, što je zajednička odgovornost državnih struktura i privrede, gde se od IT kompanija očekuje da obezbede kvalitetna rešenja.

 

Prva Infosec konferencija održana je 2011. godine u Republici Srpskoj. Do danas je održano ukupno sedam konferencija na tržištu Srbije i Republike Srpske, jer se od 2013. godine konferencija održava dva puta godišnje na oba tržišta. Plan je da se u narednom periodu konferencija organizuje i na ostalim tržištima na kojima je TeleGroup poslovno prisutan.

PARTNERS