Izveštaj sa konferencije

Održana četvrta TeleGroup Infosec 2016 konferencija u Beogradu

 

U četvrtak, 14. aprila 2016. godine, u kongresnoj sali Jubmes banke, održana je četvrta po redu TeleGroup Infosec 2016 konferencija u Srbiji.

Pred više od 200 klijenata, pripadnika malih, srednjih i velikih preduzeća, telekom operatera i servis provajdera, zatim pripadnika javnog, vladinog i finansijskog sektora, konferencija je predstavila najsavremenija tehnološka rešenja za zaštitu informaciono – komunikacionih sistema od hakerskih napada, kompjuterskih virusa i drugih oblika zloupotreba informacija na internetu.

Predstavnici vodećih svetskih kompanija u oblasti informacione bezbednosti kao što su HPE, Trend Micro, Check Point, CyberArk i Forcepoint su zajedno sa predstavnicima kompanije TeleGroup podelili znanja i iskustva o aktuelnim rešenjima za zaštitu mreža, podataka, Cloud okruženja i aplikacija. Konferenciju je otvorio gospodin Sava Savić, pomoćnik ministra u sektoru za informaciono društvo u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je govorio o aktivnostima koje će nastupiti kao rezultat primene Zakona o informacionoj bezbednosti. On je istakao da je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, gospodin Rasim Ljajić, formirao radnu grupu za izradu strategije u informacionoj bezbednosti, a samim tim i radna tela za donošenje podzakonskih akata i uredbi o primeni mera zaštite u IKT sistemima od posebnog značaja.

 

“Informaciona bezbednost u regionu, kao i u našoj zemlji, se kontinualno razvija, jer sve ono što danas preti i kreira sajber kriminal je nešto za šta moramo da budemo spremni. To je razlog zbog čega kako u zemljama našeg regiona, tako i u Srbiji, i država i svi faktori očuvanja informacione bezbednosti moraju da rade sinhronizovano i ujednačeno u skladu sa svetskim tendencijama i trendovima. TeleGroup uvek nudi najaktuelnija IT security rešenja koja se mogu lako prilagoditi potrebama naših korisnika, pa tako i kad je u pitanju informaciona bezbednost. Rešenja koja nudimo su u suštini odraz globalnih trendova i baziraju se na vendorskim platformama koje se koriste u najrazvijenijim zemljama, kao što su SAD, Japan, Kina, Rusija. Uloga TeleGroupa kao lokalnog partnera je da ta rešenja prilagodi potrebama srpskog tržišta, ali isto tako da ih približi našim korisnicima kako bi prepoznali zbog čega su ona upravo najbolja za izazove koji ih očekuju”, rekla je Diana Gligorijević, regionalni direktor marketinga i prodaje kompanije TeleGroup.

 

“Tehnološke inovacije u svetu informacione bezbednosti se rapidno menjaju, da ih je jako teško pratiti. Definitivno ključna stvar je problem edukacije kod krajnjih korisnika i određivanje strategije kako da se informaciona bezbednost pokrije na adekvatan način. Nažalost, u svim segmentima, budžet i investicije definitivno nestaju i krajnji korisnik mora u toku svoje strategije da odredi prioritete, da prepozna tačno kritične  informacije da bi primenio prave tehnologije koje odgovaraju njihovim potrebama i koje na najbolji način štite njihovu informacionu bezbednost”, istakao je Dalibor Ratković, regionalni direktor prodaje IKT prozvoda i rešenja kompanije TeleGroup.

 

Nakon uvodnih izlaganja renomirane kompanije predstavile su rešenja za zaštitu podataka, mreža, Cloud okruženja i aplikacija. Prvo predavanje održala je kompanija HPE koja je predstavila tehnologiju koja direktno štiti kritične tačke u IT infrastrukturi: Applications – FPE Fortify i Data – HPE Voltage.

Kompanija Trend Micro istakla je da se korišćenje Cloud-a u poslovanju sve više povećava. Bilo da kompanije proširuju unutrašnje resurse ili su prešle na potpunu primenu Cloud-a, one moraju da imaju zajedničku odgovornost u pogledu bezbednosti podataka, zajedno sa servis provajderima.

Check Point kompanija predstavila je SandBlast tehnologiju za borbu protiv kompleksnih napada i novih (0-day) pretnji,  dodatno pojačana unikatnim tehnologijama “CPU level threat detection” i “Threat Extraction”.

 

Kompanija CyberArk istakla je da je kompanijama potrebna jaka kontrola koja će da zaštiti, nadgleda, detektuje i reaguje na sve napade kako bi zaštitile svoje naloge i najvažnije podatke. CyberArk Privileged Account Security nudi sveobuhvatna rešenja za Cloud i ICS okruženje. Ovo rešenje je kreirano za kompleksna okruženja i obezbeđuje zaštitu od naprednih spoljašnjih i unutrašnjih napada.

 

Prezentacija kompanije Forcepoint bavila se mogućnošću zaštite od potencijalnih napada, od strane internih i eksternih hakerskih napadača. Predstavljena su najbolja rešenja za zaštitu poverljivih informacija i intelektualne svojine.

 

Sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbednosti regiona zapadnog Balkana, TeleGroup Infosec konferencija predstavlja jedan od značajnijih IT security događaja na ovim prostorima. Kao IT kompanija koja se bavi sigurnosnim tehnologijama, TeleGroup podržava napore regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbednosti kao najznačajnijem resursu svake države, kao i postojanju sve sofisticiranijih pretnji u sajber prostoru koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva. U tom smislu je neophodno uvođenje sistemskih mehanizama zaštite od sajber kriminala, što je zajednička odgovornost državnih struktura i privrede, gde se od IT kompanija očekuje da obezbede kvalitetna rešenja.

infosec-predavanja_8756
infosec-predavanja_8816
infosec-predavanja_8990