VESTI I SAOPŠENJA

Održana peta TeleGroup Infosec konferencija o informacionoj bezbednosti

 

Adekvatnom i pravovremenom primenom najsavremenijih IT Security rešenja u cilju osiguranja informacione bezbednosti uz usklađenu zakonsku regulativu, cyber terorizmu se može stati na kraj – poruka je ovogodišnje, pete po redu, TeleGroup Infosec konferencije o informacionoj bezbednosti, koja je održana u Vrdniku u utorak, 25. aprila 2017. godine.

 

Suorganizatori i predstavnici vodećih svetskih kompanija u oblasti informacione bezbednosti kao što su kompanije Cisco, F5, Imperva i Radware su zajedno sa predstavnicima kompanije TeleGroup za preko 200 učesnika predstavili najsavremenija tehnološka rešenja za zaštitu informaciono – komunikacionih sistema od hakerskih napada, kompjuterskih virusa i drugih oblika zloupotreba informacija na internetu.

 

Poseban doprinos i podršku konferenciji ove godine dali su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u Srbiji i Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine govoreći o stanju informacione bezbednosti u našem regionu u odnosu na nove evropske regulative.

 

Gospodin Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, istakao je da je Srbija početkom 2016. godine usvojila Zakon o informacionoj bezbednosti koji je u najvećoj meri usklađen sa evropskom Network Information Security direktivom. Ovim zakonom obuhvaćeni su svi sistemi koji se bave obradom podataka, naročito osetljivih podataka o ličnosti, i sve institucije koje se time bave moraju da primenjuju mere zaštite u cilju očuvanja privatnosti tih podataka i očuvanja bezbednosti.

 

„Zadatak konferencije „Infosec“, koja je prvenstveno edukativnog karaktera je da upozori region na to šta sve može da očekuje, kao i da pokaže mogućnosti u oblasti preventive i zaštite i infrastrukture i podataka. Trendovi su veoma promenljivi, a naš zadatak je ne samo da radimo na rešavanju problema, već da organizujemo ovakvu konferenciju, povežemo državne institucije, IT Security proizvođače, i ukažemo kako da kompanije zaštite svoj biznis od sve većih sajber pretnji i kako da pravilno reaguju pre, tokom i nakon napada. Danas postoje dve vrste kompanija: one koje su napadnute, a toga nisu svesne, i one koje su svesne, a nemaju dovoljne mehanizme zaštite”, izjavila je Diana Gligorijević, regionalni direktor marketinga i prodaje kompanije TeleGroup.